joi, 14 mai 2009

5. Baladă scrisă în tren... [14.05.2009]

Pe conturul dulce al pleoapei ea-şi aşterne cu grijă un strat subţire de fard. Din oglindă o fixează atent doi ochi aprinşi şi verzi ca de jad. Şuviţe roşcate din fir de mătase pe umeri îi cad. Făptura-i plăcută ca un miraj e înfofolită într-o geacă umflată de camuflaj. Rucsacul o prinde de umeri şi o ţine strâns ca un gaj. Porneşte de-acasă. Se-ntâlneşte cu iubitul ei şi cu câţiva prieteni şi de nimic altceva nu-i mai pasă. La sfârşit de săptămână ca o binemeritată cură vor petrece trei zile şi două nopţi în natură. Foc de tabără, corturi şi poveşti cu strigoi, amintiri despre care vor râde cu poftă apoi, cântece cu haiduci, bucurie, asta îi aşteaptă dincolo de dealurile cu rânduri interminabile de viţă de vie. Să meargă departe, la munte, nu au avut bani, de aceea au ales să rămână pe coastele împădurite de la Chiţorani.
Grupul mic o aşteaptă într-o margine de stradă. Iubitul ei o întâmpină bucuros să o vadă. E frumos, subţirel şi înalt de statură. O cuprinde în braţe şi-o sărută pe gură. Ea tremură toată, ca o coardă vibrează, închide ochii, se lipeşte de el şi visează. Ceilalţi spun în cor "Ne grăbim!" dar ea ar vrea să mai rămână aşa doar puţin. E o stare de bine ce-i pătrunde în sânge, atunci când el cu putere în braţe o strânge.
Drumul e lung şi anevoios dar lor le face plăcere mersul pe jos. Din când în când ca să prindă putere se opresc şi sorb dintr-un bidon de doi litri de bere. Se îndreaptă încet spre locul unde au să rămână, grupul mic condus de ea şi de el, ţinându-se mână de mână. Sunt departe de sat şi pădurea-i frumoasă. A trecut mai bine de-o oră de când au lăsat în urmă şi ultima casă. Băieţii caută acum un loc de campat. De departe se-aude urlând un utilaj de forat. Un burghiu imens sfarmă pietre cu corpul lui oţelos, spiralat şi gol. Va ajunge în curând la un zăcământ de petrol.
Într-un luminiş stau trei corturi uitate. Băieţii au plecat după vreascuri uscate. În curând între ei întunericul o să îşi facă loc. Îl vor alunga cu limbi roşii de foc. Înghesuite, cu ochii înecaţi de fum, stau fetele pe un izopren. Cu glasuri grave, băieţii, intonează un binecunoscut refren. Sunt prieteni buni şi se au precum fraţii. Acum, patriotic, cântă "Treceţi batalioane române Carpaţii". Se glumeşte, se cântă, se bea bere şi vin. Unii sunt comici atunci când sunt ameţiţi puţin. Pădurea întreagă răsună de vocile lor. În depărtare, burghiul, forează sonor.
- "Să stăm treji toată noaptea!"
- "Eu pot!"
- "Ba nu poţi!"
Dar încet oboseala îi adună în corturi pe toţi. Din cortul lor, suflul ei calm, duios se prinde în cor cu sforăitul lui zgomotos. Ea nu poate să doarmă şi aşa într-o doară, la lucruri mărunte gândul îi zboară. Şi colindând în minte tărâmuri de basm doar pentru ea deschise, încet somnul o prinde şi o poartă printre vise. Visează, cu iubitul ei prin munţi să meargă, prin locuri neumblate să umble-n lumea largă. Să nu posede lucruri car' de pământ să-i lege, doar ea cu el de mână prin lume să alerge. Să fie fericiţi şi să le fie bine, să râdă împreună de ziua care vine şi când amurgul zilei din drum o să-i oprească, în susur lin de apă cu foc să se iubească. Şi-atâta timp cât el cu drag îi va zâmbi, ea îi va aparţine şi-enorm îl va iubi.
Vântul blând aduce-o boare răcoroasă, de departe. Soarele de mai mângâie fiecare pom în parte. Păsări zeci, de sus din ramuri spun în glasul păsăresc că o nouă zi începe şi în cercuri se rotesc. Lumina năvalnic pătrunde printre oaze de verdeaţă. Amorţită, tabăra de corturi, dintr-o dată prinde viaţă.
- "Neaţa! Cum v-a fost azi-noapte?"
- "Mie bine!"
- "Ţie?"
- "Către ziuă mi-a fost frig. Mi-am închis sacul la gură şi-apoi m-am făcut covrig."
- "Să aducem nişte lemne!"
Şi printre copaci pornesc şi în nici un sfert de oră, în foc lemnele trosnesc.
- "Ce ne facem de mâncare? Că aseară, ce-am avut, tot am mâncat!"
- "Asta este... Sus băieţii, tre' să coborâm în sat!"
Pe-o potecă înspre vale ea uşor de tot păşeşte. Şi pădurea o acceptă... Şi pădurea îi vorbeşte... Şoapte magice aude despre fapte tari din ramurile noduroase ale arborilor seculari:

Nu-i nimic în lumea asta
Să aducă fericirea
Şi nimic ca să conteze;
Numai una: e iubirea.

Greu ai căutat, nepoată
Să-ţi croieşti în lume drum,
Însă ce-ai găsit tu este:
Amăgire, chin şi fum.

Sunt lucruri pe care lumea
Nu poate să le priceapă
Dinainte de pământul
Ăsta şi de-ntinderea de apă.

Înţeleptul cel mai mare
Este cel ce-i cel mai mic.
Cel mai mult în viaţă omul
Ştie că nu ştie nimic.

Ai vrea să cunoşti mistere
Şi de taine ai dorinţă,
Însă toate-aceste lucruri
Le cunoaştem prin credinţă.

Te întrebi de ce, tu, ochii
I-ai deschis de dimineaţă.
Ce faci în acestă lume?
Ce scop ai în astă viaţă?

Nu ştiu să îţi dau răspunsul
Dar îţi spun privindu-ţi faţa:
Nu mai rătăci, nepoată!
Du-te şi trăieşte-ţi viaţa!

Nimeni n-o să te îndrume
Nici străin, nici călător,
Căci răspunsul tău îl ştie
Doar Cel ce e Creator.

Atâta aş putea să-ţi spun
Să nu păstrezi pe drumul tău
Decât două comori de preţ:
Iubirea şi pe Dumnezeu!

9 comentarii:

  1. (madalain) man nu pot sa comentez, e despre iubire si credinta...........
    d.p.d.v artistic e frumos.

    RăspundețiȘtergere
  2. imi place penultima fraza de inainte de versuri.. emotzie..tablou...e chiar super mishto. Restul..nu e genul meu dar e ok. Dak tie iti place si iti da satisfactie keep up!

    RăspundețiȘtergere
  3. flory...:"imi place sa retraiesc clipa/clipele"

    RăspundețiȘtergere
  4. tu chiar ai povestit ce ati facut in padure:))

    RăspundețiȘtergere
  5. mi-ar trebui si mie o ieseala cu prietenii in natura :)

    RăspundețiȘtergere
  6. se pare ca inspiratia apare din orice si in orice loc :P

    RăspundețiȘtergere
  7. cand vrei sa scri iti vin idei oriunde si din orice

    RăspundețiȘtergere